Články z tisku


Článek M3V

11. listopadu 2002


Odborné semináře M3V Praha podzim 2002

M3V Praha, a.s. je poradenskou a softwarovou společností v oblasti správy akciových společností. Pro naše stávající a potenciální klienty jsme během podzimu připravili odborné semináře, jejichž hlavním tématem byla osvěta v oblasti "Správy akciových společností". Cílem seminářů bylo seznámit akciové společnosti s nedostatky, kterých se dopouštějí v Podnikatelské správě.

Pod pojmem "Podnikatelská správa" rozumíme dle výkladu orgánů Evropské unie "corporate governance", tedy podnikatelskou činnost, pokrývající všechny její stránky od zákonných požadavků ke komerčním zájmům, ke vztahům mezi společností a státními institucemi, k součinnosti mezi podniky a vnitropodnikovými vztahy. Nedílnou součástí "Podnikatelské správy" je dle našich zkušeností též vztah k akcionářům a to jak majoritním, tak i minoritním.

V současné době je vytíženost orgánů společnosti vyplněna "podnikatelskými aktivitami", orgány společností se scházejí, aby vyhověly zákonům a to vše pouze v jisté setrvačnosti. Z naší praxe víme, že ne mnoho společností dokáže sledovat vývoj v této oblasti a myslí na budoucnost v oblasti legislativy s blížícím se vstupem do EU.

Semináře byly tématicky zaměřeny na problematiku Obchodního rejstříku, povinností týkající se Výroční zprávy a valné hromady, přeměny akcií. Doplněním bylo předvedení softwarových programů akcionářské agendy, předání informačních dokumentů a seznámení s poskytovanými službami naší poradenskou společností na základě závěrečné diskuse.

Při zhodnocení těchto seminářů jsme dospěli k tomu, že:

Z našeho pohledu zmíněné semináře splnily svůj účel:

Z pohledu účastníků byl seminář podnětný:

Zájem akciových společností o informace z oblasti obchodního práva a správy akciových společností nás přivedl k rozhodnutí pokračovat v odborných seminářích v pravidelných podzimních termínech.